Higher Ed - Education

University of Texas at Arlington Parking Garage

University of Texas at Arlington Parking Garage

  • Size: 510,190 SF
  • Services: Architecture
  • Project type: New construction

Expedited schedule to reduce campus impact and relieve parking concerns.

Located at the north boundary of the west campus, the garage is designed to provide edge definition, creating a gateway into campus. Public faces of the garage elevation feature enhanced architectural treatment with precast concrete frame elements and metal mesh screens with large branded graphics. At the ground level, elevation treatment is softened by vertical trellises for climbing plants and "green screens," which create a human scale that relates to the adjacent residential area. At night, the blue LED lights are a landmark directing pedestrians to the garage elevator cores. The five-story, cast-in-place, post-tensioned concrete garage provides 1,500 parking spaces to accommodate students, faculty and staff as well as future residence halls and a dining facility. Due to a compressed timeline to accommodate parking needs, phase one of the garage was completed in 11 months from project award, and phase two was completed in five months. This expedited schedule and phased construction significantly reduced the impact on students by allowing them to use the new facility at peak parking times.